Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?

Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?

Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?

Vergi levhası hakkında tüm işletmelerin bilmesi gereken detayları, sizler için yazımızda derledik. Keyifli okumalar dileriz..

Vergi tarhına dâhil olan kazançların, bu kazançlara denk gelen vergi miktarları ile birlikte gösteren resmi belgeye “vergi levhası” adı verilmektedir. Vergi levhasının tüm içeriği ve biçimi ise Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir ve işletmeler belirlenen bu formata uygun olan levhaları alırlar.

Vergi levhasıyla ilgili 6111 sayılı Kanunun 82. Maddesinde “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup, görünebilecek şekilde asmak zorundadırlar.” İbaresi yer almaktaydı. Fakat son zamanlarda yapılan değişiklik ile birlikte artık bu zorunluluk ortadan kaldırılmış ve belirtilen ibarede yer alan zorunluluk “levhayı almak zorundadırlar.” olarak değiştirilmiştir.  Her ne kadar vergi levhasının asılma zorunluluğu ortadan kaldırılmış olsa da, vergi levhasının alınması hâlâ bazı şirketler tarafından zorunludur.

Peki, hangi işletmelerin vergi levhasını alması zorunludur? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

  • Gelir Vergisi Mükellefleri
  • Ticari kazanç sağlayanlar
  • Zirai kazanç sağlayanlar
  • Serbest meslek sahipleri
  • Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirketlerinin her bir ortağı
  • Kurumlar Vergisi Mükellefleri
  • Anonim şirketler
  • Limited şirketler
  • Eshamlı komandit şirketler

Yukarıda yer alan tüm şirketlerin vergi levhasını almaları zorunludur. Vergi levhasının alınmaması durumunda ise birtakım cezai işlemler uygulanmaktadır.

Vergi Levhası Almamanın Cezası

Vergi levhası alma zorunluluğuna rağmen bu zorunluğa uymayan firma sahiplerine, Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesi 4. bendi uyarınca birtakım cezai işlemler uygulanmaktadır. Sözü geçen ceza ise şu şekilde belirtilmiştir.

“ Günlük kasa defteri, günlük perakende satış ve hasılat defteri ile Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin; işyerinde bulundurulmaması, bu defterlere yazılması gerekenlerin günü gününe deftere kayıt edilmemesi veya yoklama ve incelemeye yetkili olanlara istenildiğinde ibraz edilmemesi hâlleri ile vergi kanunlarının uygulanması bakımından levha bulundurma veya asma zorunluluğu bulunan mükelleflerin bu zorunluluğa uymamaları hâlinde her tespit için 2018 yılı itibari ile 240 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.”

Vergi levhası mükelleflerinin, vergilerini beyan etmelerinin ardından GİB Bilgi İşletim Sistemi tarafından ilgili beyannamelere göre vergi levhası oluşturulur ve mükellefin internet vergi hesabı içerisine aktarılır. Aktarılan levha, mükellefin kendisi ya da yetki verdiği serbest muhasebeci mali müşaviri veya yeminli mali müşaviri tarafından yazdırılarak temin edilir.

Vergi levhasını asma zorunluluğu olmamasına rağmen levha asmada herhangi bir yasal sorun bulunmamaktadır. Fakat yukarıda belirtilen ceza ile karşı karşıya kalınmaması için her yıl Mayıs ayının sonuna kadar vergi levhasının alınması gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.