Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura Arasındaki Farklar
Bu yazımızda sizlere, üzerinde çok konuşulmayan fakat oldukça büyük bir öneme sahip olan temel e-fatura ve ticari e-fatura arasındaki farkları anlatacağız. Keyifli okumalar dileriz..
Tüm dünyayı etkisi altına alan dijital dönüşüm süreci ile birlikte her gün yeni bir uygulama daha ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllardan itibaren uygulanmaya başlayan fakat 2019 yılında yayımlanan Genel Tebliğ ile birlikte mükellef kapsama alanının daha da daraltıldığı e-fatura, dijital dönüşümün en büyük yeniliklerinden biridir. Elektronik belgeler arasında çok daha büyük bir öneme sahip olan e-fatura, kendi içerisinde temel e-fatura ve ticari e-fatura olmak üzere ikiye ayrılıyor. Gelin bu elektronik faturalar arasındaki farklara birlikte bakalım.
e-Fatura başvurusunu yapan ve artık e-fatura kullanmaya başlayacak olan mükellefler, fatura kesmeye başladıklarında iki farklı seçenekle karşı karşıya kalacaktır. Biri ticari e-fatura, diğeri ise temel e-faturadır. Bu iki fatura türünün arasında çeşitli farklar bulunmakta olup, kullanıcıların kendilerine uygun olanı seçmeleri ve işlemlerini bu doğrultuda gerçekleştirmeleri gerekmektedir. İlk olarak bu iki faturanın da ne olduğunu bilmekte fayda var.
Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura Nedir?
Temel e-fatura; alıcı ile satıcı arasındaki fatura gönderiminin elektronik ortamda gerçekleşmesidir. Bu fatura tipinde, alıcının kendisine gönderilen e-faturayı reddetme gibi bir hakkı bulunmaz.
Ticari e-fatura ise; yine alıcı ile satıcı arasındaki faturanın elektronik ortamda gönderilmesi olsa da, alıcı, kendisine gönderilen faturayı reddetme, iptal etme ya da kabul etme gibi haklara sahiptir.
Bu iki e-fatura tipinin arasındaki farklar en özel hâli ile şu şekildedir;
- e-Fatura gönderirken “ Temel e-Fatura” seçilmesi hâlinde, gönderilen fatura karşı tarafın onayına ihtiyaç duymaz ve onaylanmış gibi anında (herhangi bir teknik problem olmaması durumunda) karşı tarafa iletilir.
- e-Fatura gönderirken “ Ticari e-Fatura” seçilmesi hâlinde, gönderilen fatura karşı tarafın onayına göre işlem görür. Alıcı, gönderilen fatura inceleyip onaylayabildiği gibi aynı zamanda reddedebilme hakkına sahiptir.
- Temel e-fatura gönderirken, gönderilen faturada herhangi bir hata olması ya da alıcının kabul etmek istememesi durumlarında yalnızca iptal ya da iade işlemleri yapılır.
- Ticari e-fatura gönderildiğinde, alıcı tarafından yapılan “Onaylama” ya da “Reddetme” işlemlerine dair durum bildirimleri, faturayı gönderen tarafın paneline yansımaktadır.
Kullanıcılar, gönderecekleri faturanın hangi senaryoda gönderileceğini kendi aralarında iletişime geçerek karar verebilirler. Bu gibi bir iletişimin olmaması durumunda ise, hangi fatura senaryosunun tercih edileceği tamamen göndericiye bağlıdır. Bu kapsamda ise ticari ilişkilerde herhangi bir sorun yaşanmaması adına ve alıcıya onaylama ya da reddetme gibi hakları tanıyabilmek adına ticari e-fatura senaryosunun tercih edilmesi çok daha avantajlı olmaktadır.
Her açıdan büyük kolaylıklar sağlayan e-fatura uygulamasına geçmek artık çok kolay. Siz de hemen şimdi Hesapcini online ön muhasebe programı kullanmaya başlayarak ücretsiz bir şekilde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz. Faturalarınızı, en uygun kontör fiyatları ve kolay kullanımı ile birlikte hızlı ve güvenli bir şekilde alıcısına göndermeye başlayın!