Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Stok yönetimi, işletmeler için mihenk taşı görevini üstlenmesine rağmen, bu sürecin yönetilmesi günümüzde hâlâ kaotik bir konu olmaya devam etmektedir. Biz de bu yazımızda, stok yönetiminin nasıl yapıldığını sizler için kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz..
Stok; bir işletmenin ileriki dönemlerde kullanmak veya satmak için elinde tuttuğu hammadde, mamul ya da yarı mamul gibi fiziksel mal varlıklarının tümüdür. Firmalar tarafından stok yönetimi yapılırken, müşteri taleplerinin eksiksiz bir şekilde karşılanması ve bu esnada da en düşük stok maliyetinin sağlanması üzerine çalışılır. Stok maliyeti; tedarik etme, ulaştırma, depoda/ambarda tutma zamanı ve bu gibi faktörlerden dolayı bir işletmenin en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Peki, işletmelerin neden stok yaptığını hiç düşündünüz mü? Gelin birlikte inceleyelim.
- Eğer müşterilerden düzenli bir talep alınmazsa, var olan üretimde herhangi bir aksama olmaması adına “mamul stoklar”
- Dış etkenler (grev, fiyat dalgalanmaları vb.), olumsuz hava koşulları ve bu gibi problemlerden dolayı tedarikçinin ürün göndermeme riskine karşı “hammadde stokları”
- Üretim sürecindeki farklı akışlara karşı işleyişteki dengenin korunabilmesi amacı ile “yarı işlenmiş mamul stokları” tutulmaktadır.
Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?
Kâğıt-kalem ya da Excel gibi geleneksel yollarla yapılan stok yönetimi, hem zaman hem de maliyet açısından birçok problemi de beraberinde getirir. Özellikle de çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan işletmelerin stok yönetiminde yapılan en ufak bir hata bile düşünüldüğünden çok daha büyük maddi zararlara neden olabilmektedir. Bu sebeple de kaliteli ve güvenilir bir stok takip programı kullanmak, firmaların minimum hata ve maksimum hızla stok yönetimini yapmasına olanak tanır.
Stok takip programları ile aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz;
- Depo ve ambarlarda hangi üründen ne kadar kaldığı, anlık olarak görüntülenebilir.
- Merkez firmaya bağlı sınırsız sayıda ambar kaydedilebilir.
- Stok içerisine giren her bir ürün için tüm detaylı bilgiler hızlı bir şekilde girilebilir.
- Ürünler, farklı özelliklerine göre kategorilere ayrılabilmekte ve tüm ürünlerin fotoğrafları da sisteme kaydedilebilmektedir.
- Stok yönetim fişleri (üretim fişi, sarf fişi, fire fişi gibi.) sayesinde tüm stok hareketleri kontrol altına alınabilmektedir.
- Depo ve ambar içerisindeki her hareket hakkında detaylı rapor alınabilmektedir.