Mali Mühür Nedir? Başvuru için Gerekli Adımlar Nelerdir?
Dijital dönüşümün mihenk taşlarını oluşturan e-fatura ve e-arşiv için kullanım anahtarı sıfatını taşıyan “Mali Mühür” hakkında öğrenmeniz gereken bilgileri sizler için yazımızda topladık. Keyifli okumalar dileriz..
Tüm dünyada hâkimiyetini sürdüren dijital dönüşüme ayak uydurabilmek için ilk adımın e-fatura ve e-arşiv hizmetlerine geçmek olduğunu hepimiz artık biliyoruz. ( e-fatura hakkında detaylı bilgi almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.) Maliyetten ve zamandan büyük ölçüde tasarruf yapılmasına olanak tanıyan bu hizmetlerden faydalanabilmek için ise “ Mali Mühür” kullanmak zorundasınız. Mali mührün ne demek olduğunu ve nasıl başvurulacağını gelin birlikte inceleyelim.
Mali mühür için, elektronik fatura ve bunun dışında kalan tüm yasal belgelerin içeriğinin ve kaynağının gizliliğini koruma altına alan firma kaşesinin elektronik hâlidir diyebiliriz.
Başvuru Yapmak için İzlemeniz Gereken Adımlar
E-Fatura ve e-arşiv gibi dijital dönüşüm araçlarının kullanılması için gerekli olan mali mühre başvurabilmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
1- www.kamusm.gov.tr web sitesine girin. Bu web sitesine tıkladığınızda karşınıza aşağıda yer alan resimdeki gibi bir başvuru ekranı gelecektir. Bu ekran üzerinde yer alan tüm bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girdiğinizden emin olun.
Ayrıca, bu sayfadan yalnızca mali mührün başvurusunu yapabileceğiniz gibi e-fatura uygulaması ile mali mühre birlikte başvuru yapabilirsiniz. Sadece mali mühür başvurusu yapmanız durumunda, e-fatura ya da e-arşiv başvuruları için GİB’in web sitesini ziyaret etmeniz gerektiğini unutmayın.
NOT: Kurum İmza Yetkilisi bilgileri için, kişinin MERSİS sisteminde kayıtlı olması ve bilgilerinin güncel olması gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz sistem tarafından kabul edilmeyecektir.
2- Başvuru için gerekli olan adımları tamamladıktan sonra son olarak karşınıza bir ödeme ekranı çıkacaktır. Ödemenizi, açılan ödeme ekranında yapabileceğiniz gibi aynı zamanda banka şubesi, internet ya da mobil bankacılık aracılığı ile yapabilirsiniz. Başvuru barkod numaranız ile ödemeyi sistemden kontrol edebilirsiniz.
3- Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurup ödemenizi yaptıktan sonra sertifikanızın üretim süreci başlayacaktır.
Mali mührünüz adresinize ulaştıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesine girerek e-fatura, e-defter ve e-arşiv ön başvurularınızı tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra mali mührün kurulumunu bilgisayarınıza yapabilir ve kamusms.gov.tr web sitesinde yer alan “Nitelikli Elektronik Sertifika İşlemleri” linkine tıklayabilirsiniz. Bu linkte yer alan tüm bilgileri sizden istenildiği şekilde girdikten sonra mali mührünüzü kullanmaya başlayabilirsiniz.
Mali Mühür Güncel Başvuru Ücretleri
Başvurusunda bulunduğunuz mali mührün ve güvenlik hizmetleri sertifikalarının geçerliliği 3 yıldır. 3 yıl sonra bu sertifikaların yenilenmesi gerekmektedir. 2019 yılı için güncel başvuru ücretleri şu şekildedir;
Tüzel kişiler için; Mali Mühür Sertifikası, Güvenlik Hizmetleri Sertifikası ve Akıllı Kart Okuyucu = 220 TL+ KDV
Gerçek kişiler için ise; Mali Mühür Sertifikası, Güvenlik Hizmetleri Sertifikası ve Akıllı Kart Okuyucu = 120 TL+ KDV’dir.
Siz de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş yapmak isterseniz, Hesapcini muhasebe programı ile iletişime geçebilirsiniz. Mali mühür alma ve diğer tüm konularda canlı destek birimi ile irtibat kurabilir ve en güvenli şekilde dijital dönüşüme adım atabilirsiniz.