Kur Farkı Faturası Nedir?
Kur farkı faturası, satış tarihi ile tahsilat tarihi arasında gerçekleşen kur farkının, kârlı olan alıcı ya da satıcı tarafından oluşturulan fatura türüdür. Bu faturanın oluşturulması, önemi ve düzenlenmemesi hâlinde uygulanan yaptırımlar hakkında kapsamlı bir araştırma yaptık ve sizler için yazımızda paylaştık. Keyifli okumalar..
Farklı bir ülkenin para biriminin, ulusal para birimi karşısındaki değeri “kur” olarak ifade edilmektedir. Ticari alışverişlerde döviz endeksli bir ürün ya da hizmet sattığınızı farz edelim. Ürün/hizmet satışı tamamlandı ve tahsilatınızı da yine aynı döviz türü üzerinden aldınız. Normal şartlarda satış işlemine dair tüm yükümlülükleri yerine getirmiş gibi görünürsünüz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus, genellikle satış işlemini yaptığınız tarihte geçerli olan kur değeri ile tahsilatı yaptığınız tarihteki kur değeri birbirinden farklı olur. Ortaya çıkan bu fark, satıcı ya da alıcıdan hangisine kâr sağlıyorsa, o tarafın, oluşan farkı vergi dairesine bildirmek amacı ile düzenlediği faturaya “Kur Farkı Faturası” adı verilir.
Kur Farkı Faturası Nasıl Düzenlenir?
Dünyanın hiçbir yerinde kur farkı için fatura düzenleme zorunluluğu yoktur. Fakat ülkemizde sabit kur sistemi yerine dalgalı kur sistemi kullanılmaktadır. Kur farkı, 3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 24üncü maddesine göre KDV matrahına dâhil edilmiştir. 30 Haziran 2007 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de bu zorunluluk resmi olarak belirtilmiştir. Özetle ülkemizde kur farkı faturasının düzenlenmesi zorunludur.
Kur farkı faturası düzenlenirken diğer fatura çeşitlerinde uygulanan işlemlerin aynısı bu faturaya da uygulanır. Vergi Usul Kanunu 215inci maddesi gereğince bu tip faturalar Türkçe olacak şekilde hazırlanmalı ve tüm tutarlar TL cinsinden düzenlenmelidir. Ayrıca kur farkı faturası düzenlenirken aşağıdaki diğer hususlara da dikkat edilmelidir:
- Fatura bedeli ile tahsilat bedeli arasında oluşan kur farkının TL cinsinden belirtilmesi gerekir.
- Ürün ya da hizmet açıklamasında yabancı dil kullanılabilir.
- Fatura üzerinde, “Kur Farkı Faturası” ibaresi yer almalıdır.
- Ürün ve hizmet bedelinin de dövizli olarak yazılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Fakat faturada mutlaka TL bedeli belirtilmelidir. TL bedelini yazarken, bu bedelin hesaplanmasında kullanılan döviz kurunun da faturada belirtilmesi gerekir.
- Faturada belirtilen kur miktarı, Merkez Bankası tarafından açıklanan güncel kuru olmalıdır.
Bu hususları göz önünde bulundurduk, gerekli bilgileri de okuduk ama bu farkı nasıl hesaplayacağız? Derseniz, hemen bir örnekle açıklayalım.
Fatura bedeli 1000 € olan bir ürün sattığınızı ve kurun da 6TL olduğunu farz edelim. Satış faturasının TL karşılığı 1000 * 6 = 6000 TL’dir. Tahsilat yaparken ise kurun 6,5 TL olması durumunda, 1000* 6,5 = 6.500 TL gibi bir ödeme alırsınız. Bu durumda 500 TL olan fark, sizin lehinize olduğu için 500 TL’lik bir KDV dâhil olacak şekilde düzenlemeniz gerekir. İşte kur farkı faturası hesaplanması bu şekilde yapılmaktadır.
Peki, bu fatura düzenlenmezse ne olur? Kur farkı faturasının zorunlu olmasına rağmen düzenlenmemesi durumunda ise birtakım cezai yaptırımlar söz konusudur. Vergi Usul Kanunu 353. maddesi gereğince bu faturayı düzenlemeyen kişilere her bir belge için 290 TL’den az olmamak koşulu ile söz konusu olan meblağ ya da bu meblağ farkının %10’u değerinde bir özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu noktada unutulmaması gereken bir diğer konu ise, kesilen bu özel usulsüzlük cezasının vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan indirimlerden yararlanamayacakları riskinin olmasıdır.