Küçük Ölçekli İşletmelerde Nakit Akışı Yönetimi
Küçük ölçekli bir işletmenin gelecekteki varlığını koruyabilmesi ve oluşabilecek maddi tehditlere karşı tedbirlerini alabilmesi için nakit akışı yönetimi yapması oldukça önemlidir. Bu yazımızda küçük ölçekli bir işletmenin nakit akışı yönetimi yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz..
İşletmeler, küçük ya da orta ölçekli olması fark etmeksizin nakit akışlarını düzenli olarak kontrol etmelidirler. Bir işletmenin kasasına giren ya da kasasından çıkan nakit paralara, nakit akışı denir. Genellikle önemli olanın kasaya giren para olduğu belirtilse de, kasada meydana gelen bu çift yönlü hareket düşünüldüğünden de önemlidir. Çünkü bir işletmenin bekası ve kâr edebilmesi için bu çift yönlü hareketin kontrol altında tutulması gerekir.
Bir işletmenin kasasına giren her para pozitif nakit akışı, kasadan çıkan her para ise negatif nakit akışı olarak adlandırılır. İşletmenin güncel durumu “kâr etme” noktasında olsa bile, pozitif nakit akışının düzenli olmaması çok sayıda tehlikenin yaşanabileceğinin sinyalini verir. Bir işletmenin kârlı durumda olması, kasasındaki nakit paranın düzenli olarak ve kesintisiz bir şekilde var olduğunu/olacağını göstermez. Bu nedenle de sistematik olarak nakit akışı yönetimi konusunda gerekli çalışmaların yapılması önerilmektedir. Peki, bir işletmenin nakit akışı nasıl yönetilir? Diye soruyorsanız, gelin yanıtlarına birlikte bakalım.
Düzenli olarak finansal durumu kontrol edin.
Maksimum haftalık olacak şekilde bir periyot belirleyin ve haftalık olarak nakit akışınıza çift yönlü olarak bakın. Güncel olarak kâr elde etmenizin dışında, tüm vadeli alacak ve vereceklerini bile bu kontrolün içine dâhil edin. Alacağınız tahsilatları, yapmanız gereken ödemeleri ve diğer tüm nakit hareketlerinizi düzenli olarak kontrol edin. Bu kontrolleri yaparken kalem kâğıt ya da Excel kullanmak yerine, kaliteli bir ön muhasebe programı kullanmanız çok daha doğru ve gerçekçi bilgilere erişmenizi sağlar.
Tahsilat ve ödemelerde bir sürpriz ile karşılaşmamak için tedbirli olun.
Sizin işletmeniz kâr elde ediyor ya da nakit konusunda problem yaşamıyor olabilir. Aynı şekilde ödemelerinizi günü gününe yapıyor olabilirsiniz. Fakat tüm işletmelerin mali durumu aynı olmayabilir. Beklediğiniz bir tahsilatın ödemesinde gecikme olabilir ve bu gecikme tüm nakit akışınızı tehdit edebilir. Özellikle de yüksek meblağlardaki tahsilatlarınızda muhakkak bir tedbir almalı ve bu tahsilatlar için yapacağınız planlarda esnek tarihleri göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
Etkili bir nakit akışı yönetimi için masraflarınızı kontrol altında tutun.
İşletme içerisinde en küçükten en büyüğe tüm masrafların muhakkak kayıt altında olması gerekir. Küçük gibi görünen ve önemsenmeyen masraflar, zaman içerisinde önemli bir maliyet kalemi hâlini alabilir. Bu masrafların kayıt altına alınmaması ise özellikle pozitif nakit akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Hesapcini ön muhasebe programı içerisinde yer alan “Masraflar” modülü ile tüm masraflarınızı kontrol altına alabilir ve bu masraflarınıza ait tüm hareketleri tek bir ekrandan görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle çok daha istikrarlı ve doğru bir şekilde nakit akışı yönetimi yapabilirsiniz.