Hybrid Cloud (Hibrit Bulut) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hybrid Cloud (Hibrit Bulut) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hibrit Bulut Hayatımıza Nasıl Girdi?

Hibrit Bulut, son yıllarda işletmeler tarafından en çok aratılan kavramlardan biridir. Biz de yazımızda, değişen koşullara hızlı bir şekilde adapte olabilen ve farklı sunucuları bünyesinde barındırdığı için çok daha esnek bir kullanıma sahip olan bu teknolojiyi ele aldık. Keyifli okumalar dileriz..

İnternetin gün geçtikçe yaygınlaşması ve kişilerin ihtiyaçlarına yanıt verebilme çabası içerisinde olmasından dolayı sürekli olarak geliştiğini hepimiz hem günlük hem de iş hayatımızda deneyimlemeye devam ediyoruz. Günlük hayatın yanı sıra iş hayatında da internet ve internet araçlarına olan ilgi artmaya başlayınca “Bulut Bilişim” kavramı ortaya çıktı. (Bulut bilişim hakkındaki detaylı bilgileri anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)

Bulut bilişim, ilk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıkan bir kavram olmasına karşın, özellikle son 5 yılda oldukça yaygın bir şekilde duyduğumuz ve kullandığımız bir kavram olmaya başladı. Sağladığı avantajlar ve kullanımının kolay olması gibi özelliklerinden dolayı ise sıklıkla geliştirilmektedir. Hibrit Bulut ise, bu kapsamda adını yeni yeni duymaya başladığımız fakat hayatımıza hızlı bir şekilde entegre olmaya başlayan bir bulut sistemdir.  Bu sistemin ne olduğunu ve sunduğu avantajları gelin birlikte inceleyelim.

Hibrit Bulut Nedir?

Hybrid Cloud teknolojisinden bahsetmeden önce ilk olarak Private(özel) Cloud ve Public (genel) Cloud kavramlarının anlamlarına bir göz atalım.

Private Cloud; bir firmanın çalışanlarının, ortaklarının ya da müşterilerinin kullanabilmesi için sahip olunan ve işletilen bir dizi donanım, ağ, depolama, uygulama ve arayüzlerin oluşturduğu bulut tabanlı servislerdir.

Public Cloud; üçüncü bir servis sağlayıcısının sahip olduğu ve işlettiği bir dizi donanım, ağ, depolama, uygulama ve arayüzlerin oluşturduğu bulut tabanlı servislerdir.

Hybrid Cloud için ise, hem Private Cloud hem de Public Cloud altyapılarının kombinasyonları ile çalışan bütünleşik bir bulut sistemidir diyebiliriz.

Firmalar, kritik ve önemli verilerini genellikle Private Cloud aracılığı ile saklarken, özel ve hassas olmayan, test amaçlı kullanılan tüm verilerini ise Public Cloud aracılığı ile koruma altına almaktadır. Hybrid Cloud ise işte tam da bu noktada, tüm verilerin daha kolay bir şekilde yönetilmesini, bir araya getirilmesini ve bu verilere erişimin kolay olmasını sağlar. Birbirinden farklı avantajlara sahip olmasına rağmen çok yeni bir kavram olması sebebi ile firmaların birçoğu hala bu teknolojiden nasıl faydalanacağı konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip değil.

RightScale tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bu teknolojiyi kullanan firmaların oranı 2018 yılında %51 iken, 2019 yılında bu oran %58’e kadar çıkmıştır. Public ya da Private Cloud teknolojilerinden faydalanan işletmelerin sayısı gün geçtikçe artarken, henüz hiçbir bulut sistem kullanmamış olan firmaların bu kapsamdaki ilk tercihlerinin Hibrit Bulut olmaya başladığı da uzmanlar tarafından dikkat çeken bir diğer önemli konudur.

İşletmelerin son yıllarda en çok arattığı kavram olmayı başaran Hybrid Cloud kullanmanın avantajları ise şu şekildedir;

Hibrit Bulut’un Avantajları Nelerdir?

Değişen Koşullara Kolay Adapte Olur

Tüm işletmelerin yanı sıra özellikle B2B işletmeler için her dönemde aynı iş yoğunluğunun olması pek mümkün olmayabiliyor. İş yoğunluğunun çok fazla olması, performans kapasitesini arttırabilmek için sunucu alanlarının yükseltilmesi ihtiyacını beraberinde getirir. Kullanılan sunucuların alanlarını yükseltmek ise hem maliyet açısından hem de bu alanlara geçiş işleminin zor olması gibi nedenlerden dolayı oldukça meşakkatlidir. Hibrit bulut teknolojisi ise değişen koşullara kolay bir şekilde adapte olabilmesi sayesinde, firmaların bu ihtiyacını etkin bir şekilde karşılamaktadır. Yoğun çalışma dönemlerinde hızlı bir şekilde ve uygun ücretlendirme ile sunucu alanı genişletebilmektedir. Yoğunluğun geçtiği dönemlerse ise ihtiyaç duyulan sunucu alanına yeniden düşülebilir ve bu esnada yalnızca kullanılmak istenilen sunucu alanı için ödeme yapılır.

Test Aşamasındaki Projeler için İdeal Ortamı Sağlar

Test aşamasında olan ve üzerinde sürekli değişiklik yapan firmalar için esneklik ve ölçeklenebilir bir yapıya sahip olan sunucu kullanmak oldukça önemlidir. Hibrit Bulut sayesinde en düşük maliyetler ile gereksiz zaman kaybı yaşamadan gerekli tüm test çalışmaları, var olan projelerin geliştirilmesi ve projenin tamamlanması ardından uygun ortama taşınması son derece kolay olmaktadır. test aşamasında olan projelerde oluşabilecek her türlü riski de minimum seviyeye getirmektedir.

Firmaların Büyümesindeki Engelleri Ortadan Kaldırır

Günümüz koşullarındaki firmaların, pazarda daha hızlı büyüyebilmesi için teknolojik yenilikleri takip edebilmeleri, misyon ve vizyonuna uygun olan trendleri firmasına entegre edebilmeleri oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Fakat teknolojik bir yeniliğin bilgi teknolojileri kapsamında firmaya entegre edilebilmesi hem zaman hem de maliyet açısından bakıldığında düşünüldüğünden çok daha zordur. Hibrit Bulut teknolojisi ise, firmaların büyüme yolundaki engellerin önemli kısımlarını ortadan kaldırır. Firmalar, bilgi teknolojileri kapasitelerini diledikleri ve ihtiyaç duydukları an arttırabilir ve böylelikle her türlüğü yeniliğe hızlı bir şekilde entegre olabilir.

Esnek Kullanım İmkânı Sunar

Hibrit Bulut teknolojisinin bünyesinde Private Cloud ve Public Cloud gibi önemli sistemlerin de bulunması, tüm bu sistemlerin uyumlu bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktadır. Private Cloud içerisinde yer alan veriler, kolay bir şekilde Public Cloud alanına taşınabilmektedir. Her ne kadar bulut sistemler arasındaki veri taşıma işlemi uzmanlar tarafından pek önerilmese de, Hibrit Bulut sistemi ile bu işlemi yapmak da mümkündür.

Son yılların en popüler kavramlarından biri olmayı başaran Hibrit Bulut, kolay erişilebilir olması ve yüksek bir performans sunması sebebi ile firmalar tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Özellikle bilgi teknolojilerinden sorumlu personellerinin yetersiz olan ve yeniliklere açık olan firmalar için oldukça avantajlı bir sistemdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.