Gelir Gider Takibi Nedir? Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda, bir işletmenin hem şu an hem de gelecekteki varlığı hakkında önemli ipuçlar veren gelir gider takibi yapmanın önemine değinmek istedik. Keyifler okumalar dileriz..
Bir işletme kurduktan sonra yapılan tüm harcamalar ve satılan ürün ya da hizmetten elde edilen gelirlerin analiz edilmesi için gelir ve giderlerin takip edilmesi düşünüldüğünden daha büyük bir öneme sahiptir. Kurulan işletmenin geleceğini görebilmek ve işletme stratejilerini oluşturabilmek için bu takibin yapılması gerekir. Peki, gelir gider takibi nedir? Nasıl yapılır? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Gelir ve giderlerin takip edilmesi, bir işletmenin sahip olduğu gelirler ve yaptığı giderleri kayıt altına alarak analiz etmesidir. Genellikle bir tablo aracılığı ile yapılan bu analizler doğrultusunda birçok eylem planı yapmak ve işletmenin içinde bulunduğu mali durumu gözlemlemek mümkündür. Oluşturulan bu tablo sayesinde özellikle belirli bir hesap dönemindeki hareketler çok daha ayrıntılı bir şekilde analiz edilebilmektedir.
Gelir Gider Takibi Nasıl Yapılır?
Gelir gider takibi yapabilmek için öncelikle “T” şeklinde bir tablo hazırlanır. Bu tablonun sağ tarafında gelirler, sol tarafında ise giderler yer alır. Mali tabloların şartlarına göre hazırlanan bu tablo, ileriki dönemlerde oluşabilecek risklere karşı belirli stratejiler oluşturulmasını sağlar. Ayrıntılı bir tablo olması sebebi ile de belirli dönemlerdeki hareketlerin karşılaştırmaları da yapılabilir. Tablo içerisinde beklenen gelirler, giderler, kâr ve zararlara yer verilir. Aynı şekilde beklenenin dışında gerçekleşen gelir, gider, kâr ve zarar miktarları da ayrı ayrı tabloda yer almaktadır. Tutarı belli olmayan hiçbir gelir ya da gider kalemi tabloya yer almaz. Yine tabloda belirtilen tüm kalemlerin süreklilik gösterip göstermediği de belirtilir.
Bir işletmenin yıl içerisinde elde ettiği tüm gelirler 6, yapılan giderler ise 7 ile başlayan hesaplar kısmına yazılır. Gelir tablosunun hazırlanmasında dönem sonlarında envanter işlemleri tamamlanmalıdır. Dönem boyunca satılan tüm malların kayıtları yapılır. Bu işlemlerin sonunda gider hesapları, yansıtma hesapları ile birlikte 6 ile başlayan gelir tablosunun ilgili olan gider hesaplarına aktarılarak hesap kapatılır. Tablodaki 6 ile başlayan tüm gelir ve giderler, dönem içerisinde kâr ve zarar hesaplarına aktarılır.
Gelir gider hesaplarının takibini yapmak, işletmeler için adeta hayati bir önem taşır. Gelir gider hesaplarında ve bu hesapların takibinde yapılacak en ufak bir hata, işletme için çok ciddi maddi kayıplara yol açabilir. Kaliteli bir ön muhasebe programı, bu gibi sorunları ortadan kaldırmakta ve sorunsuz bir gelir gider takibi yapmaya imkân tanımaktadır. Siz de hemen şimdi Hesapcini online ön muhasebe programı ile gelir gider takibini dilediğiniz her yerden hızlı ve güvenilir bir şekilde yapmaya başlayın.