e-Fatura Nedir?
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş olan e-fatura, yaptığınız bir alış ya da satış işlemine dair hazırlanması gereken faturanın elektronik ortamda düzenlenmesidir. e-Fatura kullanmanın avantajları nedir? e-Faturayı neden kullanmalıyız? Gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, bu soruların tüm yanıtlarını sizler için yazımızda topladık. Keyifli okumalar dileriz..
e-Fatura, bilindiği üzere 433 No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğ ile hayatımıza girmiş ve çok sayıda işletme tarafından da kullanılan bir fatura türü olmuştur. Kâğıt israfının önüne geçildiği gibi aynı zamanda e-fatura ile yasal ve hukuki denetlemelerin de daha etkin bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmıştır. e-Fatura hakkında kapsamlı bilgileri paylaştığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yönetilen ve alıcı ile satıcı arasındaki alışverişe ait faturanın elektronik ortamda tek bir format ve standart düzende oluşturulmasıdır. e-Faturayla birlikte hazırlanan tüm faturalar çok daha kolay bir şekilde oluşturulurken aynı zamanda korunması da matbu faturalara nazaran çok daha güvenlidir. Matbu faturalar ile aynı hukuki ve yasal değere sahip olmakla birlikte bu faturalardan çok daha fazla sayıda avantaja sahiptir. e-Fatura kullanmanın avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Kırtasiye Masraflarını Minimuma İndirir
Firmaların e-faturaya geçmesindeki en önemli nedenlerden biri de hiç şüphesiz ki zarf, mürekkep, kâğıt ve bu gibi kırtasiye masraflarını minimum seviyeye indirmesidir. Özellikle matbu faturalarda hata yapılması, beraberinde bu faturayı düzeltme maliyetini de beraberinde getirir. Elektronik fatura ise bu gibi düzeltme maliyetlerini de ortadan kaldırır. Faturaların karşılaştırılması, düzenlenmesi ve kırtasiye giderleri ile oluşan maliyetleri minimum seviyeye indirmesi sebebi ile özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümelerine büyük bir katkı sağlar.
e-Fatura ile Kolay Arşivleme İmkânı
Faturaların kolay bir şekilde arşivlenmesi, e-fatura kullanmanın avantajları arasında önemli bir yere sahiptir. Oluşturulan tüm faturaların kontrolünü yapmak ya da istenilen bir faturaya hızlı bir şekilde ulaşmak için e-faturanın kullanılması adeta biçilmiş bir kaftandır. e-Arşiv içerisinde yer alan tüm faturaları, fatura numarası ya da başka herhangi bir arama kriteri ile birkaç saniye içerisinde bulabilmek mümkündür. Faturaların hızlı bir şekilde bulunması ve sistematik bir şekilde saklanması gibi imkânların yanı sıra arşivleme için ayrılacak olan maliyet kalemini de ortadan kaldırır.
e-Fatura ile Farklı Birimlerden Kesilen Faturalar Tek Bir Merkezden Kontrol Edilebilir
Farklı şubelere sahip olan ve faturalama hacmi çok yüksek olan işletmeler için tek bir merkezden faturaları kontrol edebilmek çok büyük bir külfettir. Elektronik ortamda düzenlenen faturalar için farklı seri numaraları oluşturabilmekte ve böylelikle her bir şube için özel seri numaraları atanabilmektedir. Böylelikle oluşturulan tüm faturalar merkezden kolay bir şekilde kontrol edilebilmekte ve yönetilebilmektedir.
Sizde Hesapcini muhasebe programı ile tüm e-fatura, e-arşiv fatura gibi işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kayıt olmak.