Dövizli Fatura Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dövizli Fatura Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dövizli Fatura Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dövizli fatura nedir? ve dövizli faturayı düzenlerken nelere dikkat edilir? sorularının yanıtlarını ve konu ile ilgili çok daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz..

Firmalar, bir hizmet ya da ürünü döviz bazında satın aldıklarında, bu ürün ya da hizmetin satışında zarar etmemek için satışlarını da dövize endekslemeleri gerekir. Firmaların kur artışından etkilenmemeleri için yaptıkları bu işleme ise “hedging” adı verilir. Satışların dövize endekslenmesi ile birlikte hazırlanacak olan faturaların da dövizli fatura olması gerekir. Peki, dövizli faturalar hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? Gelin, bu sorunun yanıtına birlikte bakalım.

Dövizli Fatura Hazırlamadaki Püf Noktalar

Firmalar, dövizli faturayı hazırlamadan önce sattıkları ürün ya da hizmet için müşterileri ile bu fatura hakkında bir sözleşme oluşturabilirler. Bu sözleşmede yer alan maddeler doğrultusunda dövizli faturalar hazırlanmalı ve müşteriye teslim edilmelidir. Genel olarak dövizli faturada olması gereken bilgiler ve bu faturayı hazırlamadaki püf noktalar şu şekildedir;

dövizli fatura

Fatura Açıklaması ve Tutarı

Fatura açıklaması ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 215. Maddesine göre, “ (…) defter ve kayıtların Türkçe tutulması mecburidir” ve “ (…) tutarlar TL olarak gösterilmelidir.” İbaresi oldukça açıkça bir şekilde bulunmaktadır. Bu açıklamaya göre; ürün veya hizmetin açıklaması, ürün ve hizmet bedelleri yabancı dilde yazılabilir. Fakat dövizli faturada tüm bu yabancı para birimlerine karşılık gelen TL karşılıkları ve döviz kuru da belirtilmelidir.

Dövizli Fatura için Döviz Kuru Belirleme

Dövizli faturada yer alacak olan döviz kuru, Merkez Bankası tarafından açıklanan o günün güncel kuru olarak baz alınır. Fakat bu durum, alıcı ile satıcı arasında belirlenen (piyasa kur miktarından çok farklı olmamak koşulu ile) bir kur da olabilir. Belirlenen döviz kuru, ürün ve hizmete ait TL karşılığı ve KDV tutarı fatura içerisinde yer almalıdır.

Kur Değerleme

Fatura, dövizli olarak düzenlendikten ve tahsilatı yapıldıktan sonra ticari olarak tüm işlemler tamamlanmış olmaktadır. Ticari işlemler tamamlanmış olsa da, sıra bu işin muhasebeleştirme sürecine gelir. Fatura oluşturma tarihinde alınan kur değeri ile tahsilatın yapıldığı güne ait kur değeri arasında TL bazında genellikle bir fark meydana gelmektedir. Fatura tarihi ile tahsilat tarihi arasında meydana gelen bu TL farkın karşılığı ise muhakkak muhasebede kaydedilmelidir. Oluşan bu TL farkı için bir fatura düzenlenmelidir ve bu faturaya da kur farkı faturası adı verilmektedir. Bu fatura, yalnızca oluşan bakiye farkını kapatmak için düzenlenir ve karşılığında herhangi bir ödeme yapılmaz.

Dövizli faturalar, günümüzde firmaların artık sıklıkla kullandığı bir fatura tipi olmakla birlikte oldukça dikkat edilmesi de gereken bir faturadır. Bu nedenle de bu fatura ile ilgili tüm yasal süreçlerin bilinmesi gerekmektedir. Kolay, güvenilir ve hızlı bir şekilde dövizli fatura oluşturabilmek için kaliteli bir ön muhasebe programı kullanmak çok daha doğru bir seçim olmaktadır. Hesapcini online ön muhasebe programı ile dilediğiniz her yerden cep telefonu, tablet ya da bilgisayarınızdan hızlı bir şekilde dövizli faturalarınızı oluşturabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.