Bulut Bilişim İşletmeler İçin Neden Önemli?
Teknolojinin gelişmesinden payımızı nasıl alacağız? Şirketlerde de artık tepeden tırnağa dijital dönüşüm mü gerçekleşiyor? Bulut bilişim dijital dönüşümün öncüsü mü olacak? Peki nedir bu bulut bilişim? Avantajları nelerdir? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. İyi okumalar..
İnternet kullanımının gün geçtikçe daha da artması, hem kişisel hem de kurumsal hayattaki bütün dengeleri de beraberinde değiştirdi. Küçük ya da büyük ölçekli şirketlerde tutulan muhasebe kayıtları, muhasebe defterleri, personel özlük dosyaları, faturalar yığını ve çok daha fazlası hem iş gücü hem de bu belgeleri saklama açısından büyük özveriler gerektirmekteydi. Klasik muhasebe çözümleri bu yığınlarda her ne kadar çözüm bulmuş gibi görünse de, bu çözümler lisans maliyetleri ve donanım alt yapı maliyetleri (sunucu, güvenliği için güvenlik duvarı, antivirüs çözümleri vb.) gibi gerekliliklere sahiptir.
“Bulut Bilişim ile Donanım ve Yazılım Maliyetlerini Düşürün”
Yukarıda görselde görüldüğü gibi, gerçek zamanlı uygulanan muhasebe işlemlerinde düşünüldüğünden çok daha fazla sayıda gizli maliyet bulunmaktadır. Bu maliyetler zaman içerisinde işletmenin giderlerini arttırırken aynı zamanda oluşan iş yükünün de giderek artmasına sebep olmaktadır. Firmalar, özellikle son yıllarda birbirinden farklı özelliklere sahip olan çeşitli muhasebe yazılımı kullanmayı tercih etmektedir.
Son yıllarda geliştirilen ve hayatın hemen her alanına entegre olmaya başlayan bulut bilişim (cloud computing) çözümleri, kişilerin ya da kurumların internet bağlantısına sahip olduğu her yerden dilediği bilgiye ulaşabilmesini ve klasik ön muhasebe programlarının yetemediği sorunlara çözüm getirmeyi sağlar.
“Bulut bilişim ile minimum iş yükü, maksimum performans”
Şirketlerin “angarya” olarak görülen işlerini olabildiğince hafifletmekte ve bu sayede, özellikle küçük ölçekli şirketlere de pazarda rekabet edebilme imkânını sunmaktadır. Şirket bilgilerinin farklı Excel tabloları ya da Word dosyaları hâlinde hazırlanması ve bu bilgilerin bilgisayar diskinde depolanması, bilgiye ulaşım sıkıntısını ya da donanımsal hatalardan oluşabilecek mağduriyetleri de beraberinde getirmektedir. Bulut bilişim teknolojisi sayesinde tüm bu problemler ortadan kalkmakta ve istenilen bilgilere yalnızca internet bağlantısı ile ulaşılabiliyor.
Küçük ya da büyük ölçekli fark etmeksizin bütün işletmelerin devamlılığını koruyabilmesi, marka ve bilinirlik açısından son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır. Şirket ya da müşteri bilgilerinin yer aldığı dosyalar, şirket tarafından büyük bir özen ile korunmalı ve hatasız bir şekilde işlenmelidir. Bu teknoloji sayesinde, söz konusu olan bütün bilgiler sistematik bir şekilde saklanır. Aynı zamanda şirket içerisinde yaşanabilecek her türlü fiziksel hasarda da (deprem, yangın, hırsızlık vb.) önem arz eden hiçbir bilginin kaybolması ya da zarar görmesi söz konusu olmaz.
Özellikle de büyük veri (big data) konusunda da oldukça etkili bir çözüm olarak görülmekte. Verilerdeki büyüklük, karmaşıklık ve çeşitlilik gibi problemlerden dolayı depolamada yaşanan her türlü sorunun, bulut bilişim sayesinde çözülmesi planlanmaktadır. Bu denli büyük bir öneme sahip olan bir teknolojinin elbette dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar ise şu şekilde;
- Kaydedilen verilere yalnızca internet bağlantısı ile ulaşabilmek kulağa hoş gelse de, internet bağlantısının olmaması ya da internetin çekmemesi gibi durumlarda bu bilgilere ulaşmak mümkün değildir.
- Bu hizmetlerinin giderek yaygınlaşması ile birlikte meydana gelebilecek donanımsal sorunların azalması ya da ihtiyaç duyulmaması, bu alanda çalışan kişilerin istihdamının azalmasına ve hatta yok olmasına sebep olabilir. Bu da, teknolojinin insan gücüne olan ihtiyacını bir hayli azaltmaktadır.
Peki, yukarıda saydığımız dezavantajlar, bulut bilişim sistemlerinin kullanılmasını ne derece etkiliyor? Uygun fiyatları, kolay kullanımı, iş yükünü azaltması, hızlı depolama imkanları ve daha saymayı unuttuğumuz çok sayıda avantajından dolayı, yukarıda sayılan dezavantajlara rağmen kullanıcıların tercihleri son yıllarda bulut bilişim çözümlerinden yana olmaya devam ediyor.