E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

Siz de şirketinizi teknoloji ile entegre etmek ve doğaya zarar vermek istemiyor musunuz? Faturalarınızı daha hızlı ve güvenli bir şekilde hazırlayabileceğiniz e-Fatura hakkında bilmeniz gereken önemli bilgileri sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz..

e-Fatura, standart faturadan hukuki ve kanuni olarak hiçbir farklı olmayan, yalnızca elektronik ortamda oluşturulan, gönderilen ve saklanan bir fatura çeşididir. Elektronik ortamda hazırlanan e-Faturanın bir kez de kâğıt fatura olarak basılmasına gerek yoktur. Bu uygulama ile birlikte öncelikle kâğıt israfının önüne geçilmesi ve aynı zamanda bu sayede illegal fatura işlemlerinin de önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Alıcı ve satıcılar arasında e-Faturanın alınıp gönderilebilmesi için öncelikle her iki tarafın da bu sisteme kayıt olması gerekmektedir. Elektronik fatura sistemi, 1 Eylül 2013 yılından itibaren ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır. 19.10.2019 tarihinde Resmi Gazete üzerinden yayınlanan tebliğler ile birlikte e-fatura kullanımı ile ilgili birtakım değişiklikler yapılmıştır. e-Fatura mükellefi olunması için gerekli olan 10 milyon TL ciro şartı, artık 5 milyon TL olacak şekilde revize edilmiştir. 2018 ve 2019 cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan tüm firmaların e-fatura uygulamasına geçmesi zorunluluğu getirilmiştir.

e-Fatura Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

e-Faturayı kullanmanın, şirketler üzerinde birbirinden farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Firmaların bu gibi hususları göz önünde bulundurduktan sonra herhangi bir zorunluluğa sahip değillerse bu uygulamaya geçmeleri önerilmektedir. E-Fatura kullanmanın sağladığı avantajlar şu şekildedir;

  • Hazırlanan faturanın kâğıt üzerine basılmasına gerek kalmadığı için kâğıt, toner ve kartuş gibi kırtasiye maliyetlerinin azalması sağlanır.
  • E-Fatura uygulaması ile birlikte kullanılan e-Arşiv hizmeti sayesinde, faturaların kaybolması ya da herhangi bir hasara uğraması gibi olumsuz durumların yaşanmaz.
  • Firmalar arasında fatura gönderimi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu sayede yine firmalar arasında mutabakat işlemleri de oldukça hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
  • Kullanılan ön muhasebe programı ile entegre bir şekilde çalışır.

e-Fatura kullanımının şirketlerde meydana getirdiği dezavantajlar ise şu şekildedir;

  • Sisteme kaydolabilmek ve kullanabilmek için GİB tarafından verilen mali mührün temin edilmesi gerekmektedir.
  • E-Faturayı kullanmaya başlamadan önce, bu işlemi yapacak olan yetkili personelin gerekli eğitimleri alması gerekir. Bu eğitimler de, firmanız için farklı bir maliyet kaleminin oluşmasına sebep olmaktadır.
  • Bir kez e-Faturaya geçiş yaptıktan sonra bir daha kâğıt faturaya geçiş yapılması mümkün değildir.
  • Yalnızca 7 gün öncesine kadar geçmişe dönüş fatura kesilmesine olanak tanınmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.