Finans Yönetimi Nedir?
Finans yönetimi yapmak, hem yeni kurulan hem de ticaret hayatında varlığını sürdürmeye devam eden işletmeler için oldukça önemli bir konudur. Biz de sizler için işletmelerde finans yönetimi yapmanın önemini ve finans yönetiminin nasıl yapılacağına dair bilgileri toplayıp yazımızda paylaştık. Keyifli okumalar dileriz..
Kişisel hayatlarımızda maddi açıdan rahat bir yaşam sürebilmek için bile finans yönetimi yapmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, bu önemin firmalar için ne kadar büyük olduğunu hiç düşündünüz mü?
Firmaların belirledikleri hedeflere ulaşabilmeleri ve piyasadaki varlıklarını sürdürürken aynı zamanda kâr elde edebilmeleri için var olan kaynaklarını ya da yaptıkları bir iş sonucunda elde ettikleri tüm mali kaynaklarını yönetmesine, finans yönetimi denilebilir.
Şirketlerin mali süreçlerini eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeleri için gelir gider yönetimlerini eksiksiz ve planlı bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Finans yönetiminin nasıl olacağı planlanırken, gelecek dönemlerde karşılaşılabilecek her türlü risk de göz önünde bulundurulmalı ve kriz yönetiminin de muhakkak planlanması gerekmektedir. İşletmelerin tüm bu riskler ve yaşanabilecek en ufak bir krizde bile minimum ya da sıfır zarar ile kurtulabilmeleri için çok küçük meblağlara sahip gelir ve giderlerini kayıt altına almaları hayati önem taşır.
Finans Yönetimi Nasıl Yapılır?
Her şirketin kurulurken ilk amacı hiç şüphesiz ki kâr etmektir. Bu amacı, müşterilerini en yüksek seviyede memnun edebilmek ve rekabet ortamında hatırı sayılır bir konuma sahip olabilmek takip eder. Şirketinizin kurulum aşamasında her türlü fizibilite çalışmasını yaptıktan ve gerekli bütün işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra yapmanız gereken tek bir şey kalıyor; “ Finans Yönetimi Planı”
Finans yönetimi için nasıl planlama yapılması gerektiğine birlikte bakalım.
Her şirketin gelir ve gider kalemleri birbirinden farklı olsa da, gelir gider yönetimi için bir plan yaparken hemen hemen aynı yolların izlenmesi öneriliyor. Bu planı yaparken bir gelir gider tablosu oluşturmanız, firmanızın finans hareketlerine uzaktan bakabilme şansı tanır. Gelir gider tablosu oluşturmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
- Şirketlerin gider kalemlerini en iyi şekilde analiz etmeleri gerekmektedir. Özellikle henüz yeni kurulmuş bir şirkete sahipseniz, belirli bir süre kâr etmeyi beklememeniz gerekir. Bu süreçte ise giderlerinizi her zamankinden çok daha özenli bir şekilde yönetmelisiniz.
- Giderler için yapılan planlamada ilk olarak resmi (vergi vb.) giderlerin tabloda ilk sıraya yazılması önerilir. Resmi giderlerin düzenli ve zamanında ödenmemesi, olumsuz yasal süreçler ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Resmi giderlerin ardından aylık iş yeri kirası (varsa), personel maaş ve diğer giderleri, aylık sabit faturalar (elektrik, su, doğalgaz ve internet vb.) ve bu gibi giderlerin de şirket için önem sırasına göre tabloya eklenmesi gerekir.
- Gelir gider tablosunun gelir kısmına ise müşterilerden alınan siparişler, hizmet ya da ürün satışı veya yapılan işlerden elde edilen tüm gelirlerin detaylı bir şekilde yazılması gerekmektedir.
Düzenli olarak yapılan gelir gider tabloları sayesinde, firmanızda yapılan gereksiz ya da fazla harcamaları çok daha net bir şekilde görebilirsiniz. Tüm bu analizler, tablolar ve bu gibi hareketler firmanızın büyüme potansiyelini arttırma ve bütçesini kontrol altına alma gibi konularda oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Finans Yönetiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Finans yönetimi için gelir gider tablonuzu oluşturup gerekli analizleri yaptıktan sonra, artık şirketiniz için çok daha etkili bir bütçe planı hazırlayabilirsiniz. Şirketinizin mali durumunu daha iyi bir konuma getirebilmek ve gelir gider kontrolünü düzenli olarak yapabilmeniz için birkaç hususa dikkat etmeniz önerilmektedir. Bu hususlar ise şu şekildedir;
- Personel Harcamalarını
Personellerinizin şirket kasasındaki parayı verdiğiniz yetkinin dışında harcamaması adına muhakkak düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Yapılan her harcamanın bilgisayar ortamında kaydedilmesi, personel harcamalarını rapor edebilmeniz açısından oldukça etkilidir.
- Kargo Harcamalarını Takip Edin
Sürekli olarak bir kargo alıyor ya da gönderiyorsanız, firmanıza yakın olan bir kargo şirketi ile anlaşmanız en doğrusu olacaktır. Düzenli olarak ayrıntılı kargo gönderim raporu alabilir, kargo harcamalarının bütçenizdeki payını öğrenebilirsiniz. Bir kargo şirketi ile anlaşsanız bile belirli aralıklarla diğer kargo şirketlerinin tekliflerini de değerlendirmeyi unutmayın!
- Araç Takip Sistemi Kullanmaya Özen Gösterin
Saha satış ekiplerine sahip olan işletmelerde, personellere zimmetli olan araçların takibi yapmak oldukça önemlidir. Araç takip sistemi ise personelinizin sahadayken yaptığı işlemleri kontrol altına almanızı ve kontrol dışında gerçekleşebilecek hareketlerin önüne geçmenizi sağlar.
- Yemek Giderlerini Hafife Almayın
Özellikle çok sayıda personele sahip olan işletme sahiplerinin, yemek giderlerini sürekli olarak kontrol etmesi gerekir. Şirketinizin fiziksel donanımına göre bir yemekhane oluşturabilir ya da bütçeniz doğrultusunda personellerinize sabit bir yemek kartı verebilirsiniz.
- Gelir Gider Takip Programı Kullanın
Günümüzde birçok gelir gider takip programı, kullanıcılarına hem hızlı bir şekilde ön muhasebe işlemlerini yapabilmelerini hem de bu sayede etkili bir finans yönetimi yapmalarına olanak tanır.