E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe programı ile kesilen e-faturalar, firmaların işlerini kolaylaştıracaktır. Firmaların e-faturaya geçişinde zorunlu olup olmaması işlem hacmine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

E-Faturanın Zorunlu Kullanım Alanları

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-fatura uygulamalarında değişiklikler yapıldı. E-faturaya geçiş şartları şunlardır:

2021 yılı itibariyle brüt satış kazancı 4 milyon TL, 2022 yılı ve sonrasındaki yıllar için yapılacak satış kazançları 3 milyon TL ya da daha fazla olan firmaların e-faturaya geçişine zorunluluk getirildi. Eski şarta göre satış kazancı 5 milyon TL olarak belirlenmişti. Eski şarta göre vergi yükümlülüğü olmayanlar toplam fatura miktarı 5 bin TL’yi geçmesi ve düzenlenen fatura toplamlarının 30 bin TL’yi geçmesi durumunda e-arşiv faturası kesilmesi zorunluluğu getirilmişti. Ancak düzenlenen yeni şartlarda bu zorunluluk değiştirilmiştir. Fatura kesme sınırı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her sene düzenli olarak belirlenir. 2021 yılında fatura kesme sınırı 1500 TL’ydi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletme belgesi alan ve hizmet veren otellerin yeni değişiklikle beraber e-fatura kullanmaları zorunlu hale getirildi. Döviz alım ve satım işlemleri için e-döviz alım ya da satım belgesi yeterli olurken değişen şartlara göre ismi e-döviz ve değerli maden alım ve satım belgesi olarak değiştirildi.  Böylece elektronik olarak alımı ya da satımı yapılan işlemlerde, bu belge zorunlu olarak kullanılacaktır. Demir ve çeliklerin imalatında, ithalat ve ihracatında rolü olan firmalar için e-fatura kullanıcısı şartı aranmaz. Bu tür firmalara, e-irsaliye uygulamasına geçiş yapma şartı getirildi.

E-Faturaya Geçiş

E-faturanın finansal avantajlar nedeniyle kullanılması gerektiği durumlarda, geçiş yapmak kolaydır. Gelir İdaresi Başkanlığı Portal ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen yetkili firmalar aracılığıyla e-faturaya geçiş yapılmaktadır. Başvuru sürecini tamamlayan firmalar, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde bulunan formları doldurarak işlemleri başlatabilir. Şahıs firmalarında ise e-imzayı kullananlar, e-fatura başvuru işlemlerini başlatabilir. E-faturanın zorunlu tutulduğu firmalar, mali mühür ve e-fatura sistemine geçiş yaparlar. Zorunlu olmadığı halde e-fatura kullanmak isteyen firmalar ise istedikleri zaman e-faturaya geçiş yapabilirler.

E-Faturanın Avantajları

E-faturanın avantajları çok fazladır. Kâğıt tüketimini en aza indirger. Böylelikle çevreye zarar verilmemiş olunur. Kâğıt kullanılmayacağından dolayı maliyet azalır. Faturalarda karışıklık yaşanmaz. Tahsilatlar çok daha hızlı gerçekleşir. E-fatura programı kullanarak faturalar online şekilde depolanır.

Ön muhasebe programı ile birlikte kullanılarak muhasebe bölümünün verimliliği artar. İnternet bağlantısı olan her alanda fatura oluşturulur. Faturalar kontrol edilir.

e-fatura geçiş şartları
Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.