Ön Muhasebede Bilinmesi Gerekenler
Büyük ya da küçük işletme farkı olmadan ön muhasebenin son derece dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunun bilinmesi lazımdır. Geleneksel metotlardan yararlanılarak tutulmakta olan bazı yanlışların yapılması olasıdır. Dolayısıyla gelişmiş düzeyde olan muhasebe programlarından yararlanılarak daha verimli ve daha güvenli bir şekilde hesapları tutulabilir. Konuyla alakalı olarak takip edilecek yol ve yöntem öğrenildikten sonra rahat bir biçimde hesapları düzene sokulur. Ticari faaliyetlerde başarı sahibi olmak isteyen işletmeler muhasebe hesaplarını iyi tutmalı ve en küçük bir hatadan dahi kaçınmalıdır. Muhasebe işlemleri firmaların işlevlerine ve büyüklüklerine göre kimi farklılıklar gösterebilmektedir.
Ön Muhasebe Nasıl Tutulmalı
Yukarıda da belirttiğimiz gibi firmaların muhasebe programları ile ilgili bilgi sahibi olmaları oldukça mühim bir konudur. Klasikleşmiş metotların dışına çıkarak gelişmiş muhasebe teknolojisi kullanılması, hesaplarda oluşabilecek hata oranını en aza indirmektedir. Öncelikle işletmecinin tedarikçisinden aldığı hizmet ya da ürünlerin irsaliyesini veya faturalarını saklaması gerekir. Bu evrakların hem dosyalanması hem de ön muhasebe programına yüklenmesi lazımdır. Tedarikçilere yapılan ödemelerde aynı şekilde belgelenmeli ve saklanmalıdır. Mal veya hizmetleri teslim alırken inceleme yapılmalı eksik ve kusurlu parçalar mevcutsa tutanak tutulmalıdır. İşletmenin yaptığı giderler ve harcamaların mutlaka listesi yapılmalı ve muhasebe programına işlenmelidir. Personellerin izin bilgileri, sözleşmeleri çalışma saatleri vb. bilgilerde saklanmalıdır.
Ön Muhasebeleri Tutacak Kişide Aranan Özellikler
Bu işlemleri yapacak olan kişilerde yeterli düzeyde bir matematik bilgisinin olması şarttır. Ön muhasebede bilinmesi gerekenler hakkında ayrıntılı bilgileri öğrenmesi zorunludur. İşletmede tutacağı kayıtları belirli bir düzene sokmak ön muhasebe tutacak kişinin yapacağı en önemli görevlerden bir tanesidir. Doğru ve düzenli bir biçimde tutulan ön muhasebe bilgileri, işlerin istenildiği gibi gidip gitmediğinin en önemli göstergesidir. Ön muhasebe ayrıntılı bir muhasebe işlemi değildir. Muhasebenin yerini hiçbir zaman tutmaz. Şirketin stok takibi, müşteri hesaplarının takibi, banka hesapları ve firmada bulunan çek ve senetlerin takibini yapar. Titiz bir çalışma ile kısa sürede ön muhasebe işlemleri halledilebilir.