Cariye Senet Çıkışı
Aldığınız bir ürün ya da hizmet karşılığında gerçekleştirmeniz gereken ödemeyi senet kullanarak yapabilirsiniz. Müşteri ya da tedarikçileriniz ile aranızda gerçekleşen senet işlemlerini kayıt altına almak için ise Hesapcini kolay ön muhasebe programını kullanabilirsiniz. Bir müşterinize senet ile ödeme yapmak istediğinizde, bu ödemeyi Hesapcini içerisine cariye senet çıkışı olarak kaydedebilirsiniz.
Çek senet hareketlerinin kaydedilmesi ve yönetilmesi konusunda öncü programlardan biri olan Hesapcini hesabınıza yeni bir senet işlemi kaydetmek için, güncel durum sayfanızın sol kısmında yer alan “Kasa, Banka, Çek, Senet” menüsüne tıklayın.
“Kasa, Banka, Çek, Senet” menüsünde bulunan “Çek ve Senet İşlemleri” sekmesine tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki gibi bir menü gelecektir.
Karşınıza çıkan bu pencerede, daha önce oluşturduğunuz farklı türlere sahip olan çek ve senetlerin listesi yer almaktadır.
Carinize bir senet vereceğinizde, ekranın sağ üst köşesinde yer alan “Diğer” butonuna tıklayın. karşınıza gelen açılır menüden, “ Cariye Senet Çıkışı” sekmesine tıklayınız.
Cari Kodu/Unvanı: Senedi vereceğiniz cariye ait kod ve unvan bilgilerinin girileceği alandır.
Proje: Cariye verilen senedin, hangi proje kapsamında verildiğini belirtir.
Tarih: Senet girişinin yapıldığı tarihtir.
Carinize vereceğiniz senet eğer bir borç senedi ise, ekranda yer alan “Borç Senedimiz” butonuna tıklayın.
Portföy No: Senedin, sistem içerisinde kolay bir şekilde aratılmasını sağlar. Büyüteç simgesine tıklayarak, dilediğiniz harf veya numarayı kullanarak portföy numarası oluşturabilirsiniz. Bu alanın doldurulması zorunludur.
Vade Tarihi: Senet tutarının ödenmesi için belirlenen son ödeme günüdür.
Seri No: Senet üzerinde yer alan seri numarasının yazıldığı alandır.
Borçlu: Cariye senet çıkış yapıldığından dolayı, kendi firmanızın bilgilerini yazacağınız alandır.
Kefil 1: Verilen senet tutarının ödenememesi durumunda, bu tutarı ödemekle yükümlü olan kefillerin bilgisinin yazılacağı alandır.
Pul: Senette bulunan pul adedinin belirtildiği alandır.
Tutar: Ödenmesi gereken senet tutarıdır.
TL: Senet tutarının hangi döviz türü ile ödeneceğinin belirtildiği alandır. Sistem tarafından otomatik olarak TL şeklinde gelse de, “Firma Parametreleri” alanından farklı döviz türlerini seçebilirsiniz.
Ekranda yer alan gerekli bilgileri girdikten sonra “Ekle” butonuna tıklayınız. Girilen senet, direkt olarak bordro ekranına aktarılacaktır.
Eğer işlem görecek olan senet, cirolanmış bir senetse, yine bordro ekranında yer alan “Ciro” butonuna tıklayın. Burada karşınıza çıkacak olan senetlerden ilgili olanı seçerek işleminize devam edebilirsiniz. Son olarak bordro ekranına aktarılan senet bilgilerini kontrol ettikten sonra, sağ üst köşede bulunan “Kaydet” butonuna tıklayarak işleminizi sonlandırabilirsiniz.