Çek Girişi
Sattığınız bir ürün ya da hizmet bedelini, müşterilerinizden farklı ödeme kanalları ile alabilirsiniz. Çek kullanımı, günümüzde özellikle büyük tahsilat ya da ödemelerin yapılmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Satılan bir ürün ya da hizmet bedelinin çek ile ödenmesi durumunda, bu işlemi sisteme çek girişi olarak kaydetmelisiniz.
Müşterinizden aldığınız çeklerin girişi ve bu çeklerin yönetilmesi için Hesapcini kolay ön muhasebe programında bulunan “Çek ve Senet İşlemleri” menüsünü kullanabilirsiniz. Hesabınıza yeni bir çek girişi yapmak istediğinizde ilk olarak güncel durum sayfanızın sol kısmında bulunan “Kasa, Banka, Çek, Senet” menüsüne tıklayınız.
Bu menüye tıkladığınızda karşınıza çıkan açılır menüden “Çek ve Senet İşlemleri” sekmesine tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki gibi bir menü gelecektir.
Karşınıza çıkan bu pencerede, daha önce oluşturduğunuz birbirinden farklı türlerdeki çek ve senetlerin listesi yer almaktadır. Bu listede yer alan herhangi bir çek ya da senet için farklı işlem yapmak için “İşlemler” butonunu kullanabilirsiniz. Sisteme yeni bir çek girişi yapmak istediğinizde “Çek Girişi” butonuna tıklayınız.
Cari Kodu/Unvanı: Çekin hangi cariden alındığını gösteren kod ve unvandır.
Proje: Proje bazlı çalışan firmaların, çalıştıkları herhangi bir proje kapsamında yaptıkları hareketler görüntüleyebilmek için belirledikleri koddur. Bu alanda, oluşturulan çek bordrosunun hangi projeye ait olduğu belirtilir.
Bütün bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra, ekranda yer alan “Müşteri Çeki” butonuna tıklayarak yeni bir çek girişi yapabilirsiniz. Bu butona tıkladığınızda, karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.
Portföy No: Hazırlanan çekin, sistem içerisinde kolay bir şekilde aratılmasını sağlayacak olan koddur. Bu alanda bulunan büyüteç simgesine tıklayarak, harf veya numara kullanarak hazırlayacağınız bir kod oluşturabilirsiniz. Bu alanın doldurulması zorunludur.
Vade Tarihi: Çekin ödenmesi için belirlenen son gündür.
Seri No: Çek üzerinde yer alan seri numarasıdır.
Borçlu: Çekin alındığı cari bilgisidir. Eğer çek ciro edilmiş bir çek ise, bu alana çeki en son ciro eden kişinin adı-soyadı bilgileri girilmelidir.
Banka Adı: Müşterinin ödeme yaptığı banka adıdır.
Şube No: Müşterinin, çek bedelini ödediği banka şube numarasıdır.
Hesap No: Müşterinin, çek bedelini ödediği banka hesap numarasıdır.
IBAN: Müşterinin, çek bedelini ödediği banka IBAN numarasıdır.
Vergi No: Ödeme yapacak olan cari bir firma ise vergi numarası, şahıs ise T.C. kimlik numarası girilmelidir.
Tutar: Çekin ödeme bedelidir.
TL: Müşterinin, çek ödemesini hangi döviz türü ile yaptığını gösteren alandır.
Ciro: Alınan çek, çeki aldığınız kişiye bir başkası tarafından cirolanıp verildi ise, bu çek cirolanmış çektir.
Müşteri çek ekranında yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğuna emin olunuz. Bütün işlemleri bitirdikten sonra “Kaydet” butonuna tıklayınız.
Girdiğiniz çek, artık bordro ekranında yer alacaktır. Bilgilerinizi kontrol ettikten sonra “Kaydet” butonuna tıklayarak çek giriş işleminizi sonlandırabilirsiniz.