Çek Nedir?
Bu yazımızda, ticaret hayatında sıklıkla yöneltilen ve cevapları konusunda büyük bir bilgi kirliliğinin olduğu çek nedir? çek üzerinde neler yer almalıdır/almamalıdır? sorularını kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz..
Çek nedir? sorusu, özellikle ticaret hayatına yeni atılan kişiler/kurumlar tarafından son derece yaygın bir şekilde yöneltilen bir sorudur. Çek, ticaret hayatında sıklıkla kullanılan bir ödeme aracıdır. Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen koşullara göre düzenlenir ve kıymetli evrak statüsünde yer alır. Çek kullanımının bu denli fazla olmasının ve ticaret hayatında vazgeçilmez bir ödeme aracı olmasının nedeni; hukuki açıdan bir vadesi bulunmamasına rağmen ticaret adabı gereği çek üzerindeki vadenin dolması beklendiğinden, özellikle yüksek meblağlı ödemelerde vade süresinin ötelenmesini sağlamasıdır.
Çek Üzerinde Neler Yer Almalıdır/Almamalıdır?
Keşideci: Çeki düzenleyen kimse
Muhatap: Çek bedelini ödeyecek olan banka şubesi
Hamil: Çek ödemesinin yapılacağı taraf, alacaklı
Cironta: Ciro, çekin mülkiyetinin değiştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Cironta ise, emre yazılı bir ticareti senedi ciro eden kimseye denir.
Avalist: Çeki düzenleyen taraf lehine verilen kişisel teminata aval, bu teminatı veren kişiye ise avalist adı verilir.
Çekler, belirli bir kişi adına ya da “Hamiline ödenmek üzere” ibaresi ile düzenlenmektedir. Eğer çek üzerinde herhangi bir isim bulunmuyorsa, bu çek hamiline düzenlenmiş bir çek olarak kabul edilir. Çek düzenlerken, bu kıymetli evrakın üzerinde bulunması şart koşulan bazı bilgiler vardır. Çek üzerinde olması ve olmaması gereken bilgiler ise şu şekildedir:
- Çekin üzerinde “Çek” kelimesinin bulunması zorunludur. Çek, Türkçe dışında herhangi başka bir dil ile düzenlenmiş ise, düzenlenen dilde çeke karşılık gelen kelimenin geçmesi gerekmektedir.
- Çek bedelini ödeyecek bankanın ticaret unvanı, çek üzerinde muhakkak bulunmalıdır. Ayrıca ödemenin yeri, çekin düzenlenme tarihi ve keşidecinin imzası da bulunmalıdır.
- Çek üzerinde vergi numarasının bulunmaması, çekin geçersiz/hükümsüz olması anlamına gelir.
- Çek üzerinde kesinlikle faiz koşulu ya da kabul kaydı gibi ibareler bulunmaz. Bu gibi ibarelerin çekte yer alması, çekin geçersiz sayılmasına neden olmaktadır.
Çek üzerinde yer alan ifadelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Çek işlemlerinde yapılacak ufak bir hata çok büyük maddi sorunlara yol açacağından dolayı, herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalınmaması açısından kaliteli bir ön muhasebe programı kullanılması çok daha faydalı olacaktır. Online ön muhasebe programı tarafından verilen çek-senet yönetimi imkânı ile internet bağlantısına sahip olunan her yerden ve her cihazdan hızlı bir şekilde çek tahsilatı ya da ödemesi yapılabilmektedir.