e-SMM Nedir? Kimler e-SMM Mükellefidir?
Bu yazımızda, e-SMM (elektronik serbest meslek makbuzu) nedir? ve en son yayımlanan genel tebliğ ile birlikte kimlerin e-SMM uygulamasına geçmelerinin zorunlu tutulduğu gibi önemli bilgileri ele aldık. Keyifli okumalar dileriz..
Serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest bir şekilde hizmet veren doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) yapmış oldukları mesleki faaliyetleri ile ilişkili tüm tahsilatları için “Serbest Meslek Makbuzu” düzenlemek ve kesmek ile yükümlüdür. Fatura ve fişe muadil olarak gösterilen serbest meslek makbuzu, kıymetli evrak statüsünde yer almaktadır.
Ücretli tahsilin yapıldığının bir kanıtı niteliğinde olan bu makbuz için vergi dairesinden mükellefiyet açtırılmalıdır. Serbest meslek makbuzu, iki nüsha olacak şekilde düzenlenir. Orijinal nüsha müşteride ( yalnızca gerçek usulde gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri), kopyası makbuzu düzenleyen tarafta kalır. Serbest meslek makbuzunu faturadan ayıran en mühim fark, serbest meslek makbuzuna stopaj kesintisi uygulanmasıdır. (makbuzun kesildiği taraf vergi mükellefi değilse, stopajsız makbuz kesilebilir.)
e-SMM Nedir?
Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte artık neredeyse tüm belgeler elektronik ortama taşınmaktadır. Serbest meslek makbuzu da, artık elektronik ortamda düzenlenmeye başlamış ve adı e-SMM olacak şekilde 2018 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Kâğıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki ve yasal niteliklere sahiptir. Bu hizmeti sağlayan özel entegratör firma tarafından günlük olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor edilir. Dijital ortamda düzenlenebildiği gibi yine dijital ortamda muhafaza edilebilmektedir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri doğrultusunda, serbest meslek sahiplerinin mesleki faaliyetlerine göre düzenlenmektedir.
e-SMM Üzerinde Hangi Bilgiler Bulunmalıdır?
e-SMM düzenlenirken içerisinde bazı bilgilerin bulunması zorunludur. Bu bilgiler ise şu şekildedir;
- Serbest meslek erbabı olan kişinin adı ve soyadı, kayıtlı olduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası ve adres bilgileri
- Müşterinin adı ve soyadı, unvan bilgisi, adresi ve eğer müşteri vergi mükellefi ise vergi dairesi ile vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası
- e-SMM belgesinin düzenlendiği tarih (saat ve dakika olacak şekilde) ve belge numarası
- Vergi detayları da dâhil edilecek şekilde alınan para miktarı
Kimler e-SMM Kullanmak Zorundadır?
Elektronik belgeler ile ilgili sürekli olarak değişiklikler yapılmakta ve Resmi Gazete üzerinden yayımlanmaktadır. 19.10.2019 tarihinde 30923 sayılı Resmi Gazete üzerinden yayımlanan Elektronik Defter Tebliği ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik belgeler üzerinde yapılan değişiklikler belirtilmiştir. Yayımlanan bu tebliğ gereğince, serbest meslek erbaplarının 01.02.2020 tarihinden itibariyle hizmet vermeye devam edecek olanların en geç 1 Haziran 2020 tarihine kadar e-SMM uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur. Aynı zamanda 01.02.2020 tarihinden sonra hizmet vermeye başlayacak olanların da, hizmet vermeye başladıkları tarihi izleyen ilk 3. Ayın sonuna kadar e-SMM uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu tutulmuştur.
e-SMM’ye geçmek için özel entegratör, GİB portalı ya da doğrudan entegrasyon yolları mevcuttur.