e-Fatura Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Fiyatının yüksek, kullanımının zor olduğu veya geçiş şartlarının ağır olduğu gibi söylentiler ve yazılar bu hizmetten faydalanmak isteyen kişilerin bu konu hakkındaki tereddütlerini de beraberinde getiriyor. Gelin e-fatura hakkında doğru bilinen yanlışlar nelermiş hep birlikte bakalım.
2013 yılından beri hayatımızda var olmasına rağmen, adını yalnızca son birkaç yıldır sıklıkla duymaya başladığımız e-fatura hakkında çok sayıda bilgi kirliliği bulunuyor. Mevzuatın sürekli değişmesi sebebi ile e-fatura mükellefi olmak isteyen kişilerin akıllarında her daim bir soru işareti bulunuyor. e-Fatura hakkında doğru bilinen birçok yanlış bilgi ise şu şekildedir;
e-Faturaya Geçmek Çok Pahalı
e-Fatura hakkındaki en yanlış düşüncelerden birisi de, e-faturaya geçiş ücretlerinin çok pahalı olduğudur. e-Faturaya geçiş için yalnızca mali mühre ödeme yapılmaktadır. Mali mührün güncel fiyatları, tüzel kişiler için 270 TL+KDV, gerçek kişiler için 150 TL+KDV olacak şekilde belirlenmiştir.
e-Fatura İçin Gerekli Olan Ciroya Sahip Değilim, Başvuramam
GİB tarafından yapılan bir açıklamaya göre, internet aracılığı ile satış yapan ve brüt satışı toplamda 5 milyon TL ve üzerinde olan tüm mükelleflerin en geç 2017 yılının Ocak ayına kadar e-fatura mükellefi olmak zorundaydılar. Fakat bu ciroya sahip olmayan tüm şirketler de e-fatura ve e-arşiv mükellefi olabilmektedirler.
e-Fatura Kullanmanın Maliyeti Çok Fazla
Kâğıt fatura kullanımında mürekkep, kâğıt, gönderme ve bu gibi farklı ücretler ile toplam maliyet yaklaşık 2-3 TL olmaktadır. Fakat e-fatura kullanımının faturayı kabul etme ve gönderme dışında başka hiçbir maliyeti bulunmamaktadır. Fatura kabul etme ve gönderme için ise 1 kontör kullanılmaktadır. Özetle, e-fatura kâğıt faturadan çok daha uygun bir maliyete sahiptir.
Kestiğim Fatura Sayısı Çok Az, e-faturaya Geçmek Benim İçin Çok Gereksiz
e-Fatura mükellefi olmak için GİB tarafından bazı şirketler (bu şirketleri öğrenmek için BURAYA tıklayınız.) için ciro şartı bulunmasına karşın, kesilen fatura konusunda herhangi bir sınırlandırma ve şart söz konusu değildir. Şirketiniz tarafından kesilen faturaların sayısının az olması, maliyet ve kolay kullanıma sahip olan e-faturaya geçmenize engel değildir.
Şahıs Şirketiyim Bu Yüzden e-fatura Kullanamam
e-Fatura ve e-arşiv uygulamalarına geçiş yapmak için şirketinizin tüzel ya da şahıs şirketi fark etmemektedir. Dilediğiniz her an bu uygulamalara geçiş yapabilir ve daha uygun maliyetlerle daha güvenilir bir şekilde fatura kesmeye ve arşivlemeye başlayabilirsiniz.
e-Fatura Kullanmak Çok Zor ve Karışık
e-Fatura kullanımı esnasında alınan ve gönderilen tüm faturalar internet üzerinden gerçekleştirilir. Yine faturaların arşivlenmesinde kullanılan e-arşiv de internet aracılığı ile kullanılmaktadır. Dolayısıyla e-fatura kullanmanın bir zorluğu ve karışıklığı yoktur. Özellikle kullanılan bir ön muhasebe programı sayesinde bu gibi işlemleri çok daha rahat ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
e-Fatura Kullanmayan Diğer Firmalara Fatura Kesemem
Hizmet verdiğiniz ya da satış yaptığınız şirketler e-fatura kullanmıyorsa, bu şirketlere fatura gönderirken e-arşiv faturası gönderebilirsiniz. Yani düzenlemiş olduğunuz e-faturayı mail ya da çıktısını alıp göndererek hiçbir sorun yaşamadan işlemlerinize devam edebilirsiniz.
e-Faturada İade ve İptal Yapamam
Elektronik faturalarda iade ve iptalin yapılmaması, e-fatura hakkında doğru bilinen yanlışlar arasında oldukça yaygın bir şekilde yer almaktadır. Evet, elektronik faturanın daha sonrasında düzeltilmesi söz konusu değildir. Fakat düzenlemiş ve göndermiş olduğunuz e-faturayı iptal etmek isterseniz, faturanın müşteriniz tarafından reddedilmesi gerekmektedir. Böylelikle yeni bir e-fatura düzenleyebilirsiniz. Yeni faturayı düzenledikten sonra, iptali istenen faturayı e-arşivden kendiniz silebilirsiniz.
e-Faturaya geçiş yapmak ve bu konuda gerekli destekleri almak isterseniz, hemen şimdi Hesapcini’ne üye olabilirsiniz.