Ön Muhasebe Nedir?

Ön Muhasebe Nedir?

İşletmelerin müşterileri, nakit parası, banka hesapları, stokları, çekleri, senetleri gibi ücretle ifade edilen temel unsularının kayıtları ve hesap hareketleri ön muhasebe tarafından takip edilir.  Yeni işletme açmak isteyenler tarafından ön muhasebe nedir sorusu sıklıkla sorulduğundan kısaca cevap vermekte fayda vardır. Ön muhasebe şirketin kendi bünyesinde tutulur fakat ön muhasebenin olması işletmenin muhasebesinin tutulduğun anlamına gelmez. İşletmelerin muhasebesinde iki kayıt sistemi bulunur. Bunlar; basit ve bilanço usulü kayıttır. Basit yani tek taraflı kayıt ise, ikinci sınıf tüccarlar tutarlar ki bu kayıtta işletme defteri ve serbest meslek kaydı bulunur. Bilanço usulü yani çift taraflı kaydı birinci sınıf tacirler gelir tablosu, yevmiye defteri gibi mali defterleri tutarak gerçekleştirir. Ön muhasebeciler, kayıt sistemine hazırlık aşamasında olan işlemleri yapar.

Ön Muhasebe Neler Var? Ön Muhasebeci Ne Yapar?

Ön muhasebeyi yapabilmek için işletmelerin kayıt sistemi için gerekli olan temel işlemleri öğrenmek yeterlidir. Ön muhasebe nedir ve ne yapar ? Sorusuna şu yanıtlar verilebilir:

1- Kasa Hesap Takibi: İşletmenin nakit işlemlerini takip etmek için kasa defteri tutulur. Defterle işletmenin nakit giriş çıkış hareketleri takip edilir.
2- Cari (Müşteri) Hesap Takibi: İşletmenin çalıştığı müşterileri takip ederek, işletmenin alıcılarına hizmet ve mal sağlar.
3- İrsaliye/ Fatura İşlemleri: İşletmenin hizmet veya mal satması durumunda fatura keser. Hizmet veya mal aldığında fatura alır. Böylece gelen, giden belge ve faturaları takip eder.
4- Stok Giriş Çıkış Takibi: İşletmenin mal alımında girişini, mal satışında çıkışını yaparak takibini yapar.
5- Çek Senet Takibi: Müşterilerin ve işletmenin çek ve senetlerini takip eder.
6- Banka Hesap Takibi: İşletmenin bankalarda bulunan hesaplarının takibini yapar.

Ön Muhasebe Neden Önemlidir?

İşletmenin günlük hareketlerinin yönetilmesinin temel taşını, muhasebe tarafından hazırlanan bilgiler oluşturmaktadır. Çalışmaların en yüksek etkinlik derecesine ulaştırılması için, ön muhasebe çalışmalarının yönetime en büyük yardımı gösterecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Ön muhasebe nedir nasıl yapılır neden önemlidir? Sorunların yanıtlarına da değinilmelidir. Ön muhasebe işletmeyle ilgili ekonomik bilgileri işler, biriktirir, belirler, sınıflandır, özetler ve raporlar. İşletmenin atacağı adımlara karar vermesinde, ön muhasebenin raporlayarak sunduğu bilgiler büyük önem arz eder.

Ön Muhasebede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde işletmeler büyük rekabet içerisindedir. Rekabette kârlı olmak ve bu kârı ileri seviyeye taşımak için ön muhasebenin dikkatli tutulması gerekir. Ön muhasebe tutulurken:

1- Gider ve harcama evraklarının belge ve makbuzlarının muhasebe programına işlenmesine
2- Kesilen faturanın koçanda ve klasörde olmak üzere iki kopyasının olmasına
3- Damga vergilerinin olup olmadığı kontrol edilerek yapılan sözleşmelerin ayrı bir dosyada saklanmasına
4- Şirkete ait imza sirküleri, ortakların kimlik bilgileri, kira kontratları, sigorta poliçeleri, vergi dairesi yazışmaları gibi önemli evrakların klasörde saklanmasına
5- Çalışanlara dair sözleşmelerin ve benzeri bilgilerin klasörlenmesine
6- İthalat / ihracat evraklarının ayrı tutulup takip edilmesine
7- Şirketin muhasebe ve resmi defterleri için arşiv sisteminin oluşturulmasına
8- Çek, senet ve banka havalesi gibi ödemelerin makbuzların saklanmasına özen gösterilmelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.